rear exterior after shot of the arlington italianate toh tv house project
Photo: Anthony Tieuli
« »

Renewed Italianate

For TOH general contractor Tom Silva, the biggest challenges were below grade, where the leaky, crumbling rubble-stone foundation had to be fixed. Only then could the delightful discoveries begin, such as the original plaster crown molding uncovered in the living and dining rooms. "Those original elements really make the house feel like it still has its old character," says Tom.

With the place brought up to its full potential, living in a dream home is now an everyday reality for Heather and Malcolm and their two children, ages 7 and 5. And that to-do list they made when they bought the house? Done.

Shown: Tom replicated the original corbels under the eaves of the upstairs rear addition. The lower level was sheathed in white-painted pine beadboard to suggest a room that had been converted from a sunroom or porch.

Landscape architect: Cricket Beauregard Lewis, CBL Landscape Design, Arlington, MA; 781-643-2242

Contribute to This Story Below

    More in This Old House TV