opening up the floor layout of this whole house cottage remodel
Photo: Keith Scott Morton
« »

Opened Up and Airy

It was almost a year before the team turned its attention inside, reworking the layout to bring in better light, height, and sight lines. "By allowing a clear shot through the house on both floors," says Paul, "we made the house feel much larger."

The existing staircase was rather steep and narrow, so carpenters reversed its direction, sending it down to the new basement, and crafted a new one to the second floor with a banister and newel post left over from a neighbor's remodel. And those old siding boards? They found a new home as flooring and shelves. The warped rafters are now decorative ceiling beams.

Shown: Exposing the ceiling added height and airiness to the once-cramped dining and living rooms.
Ask TOH users about Befores and Afters

Contribute to This Story Below