queen anne kitchen with reading nook
Photo: Ken Gutmaker
« »

Flow and Function

As Wilson toured the house, however, he was struck by its Victorian verve, right down to the foyer's faux-grained gumwood millwork, an 1890s substitute for more expensive redwood. Unlike many city dwellings, the house was detached, bringing in light on both sides and providing room for a narrow drive to the garage. He also noted that although the first floor had better-than-average flow—as the husband points out, "every room had two ways in and out, which is great for parties"—it was missing a key component of contemporary living: a friendly social kitchen at the center where everyone wants to spend time.

Shown: Distinct spaces within the open plan echo the small, formal rooms at the front of the house. The reading nook is framed by pilasters that are neatly joined to ceiling coffers.
Ask TOH users about Befores and Afters

Contribute to This Story Below