Well-Conceived Additions
While the owners wanted to retain the original Cape's New England character, the wife's Scandinavian heritage-a visits to the Swedish country home of Carl Larsson, often credited with popularizing the Swedish style-were also an inspiration.



Architectural elements of that style include using a variety of decorative window motifs and creating niches for specific activities. An oval window, a bay of twelve-over-one double-hungs, and a three-light transom enliven the patio-side facade. Inside the family room, next to the light-filled window bay, are a table and chairs where the kids can do their homework. Finials decorating the gable ends are another Scandinavian touch.



One last feature-a brand-new screened-in porch-capitalizes on the house's woodland setting. At just over 300 square feet, the unheated space has a 10-foot ceiling, a mahongay floor, and tall screened openings that line the room. For the couple and their now-teenage kids, the airy retreat has proven to be a favorite spot in which to kick back, relax, and enjoy the fruits of their renovation.



Ask TOH users about Befores and Afters

Contribute to This Story Below